• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Wat zegt irritatie over jou?

  13 Mar 2016   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Persoonlijk verhaal, Inspiratie

  Er komen best veel irritatiemomenten op een dag voorbij; smakken, roddelen, snel rijdende auto’s, neuzen snuiters, schreeuwlelijkerts, swekkers, negatievelingen en arrogante mensen. Enorm irritant! Maar wat zegt irritatie over jou? Hoe kun je het omdraaien? En hoe laat je het los?
  Waar irriteer jij je mateloos aan? Wanneer stoor jij je aan een ander? Andere voorbeelden zijn bemoeien, drammen, arrogantie, jaloezie, harteloosheid, slordigheid, onbeleefdheid, etc.

  Wat gebeurde mij afgelopen week? Op weg naar het station loop ik achter een paar binkies, ze spreken met een raar buitenlands accent, zijn gekleed in trainingspakken en maken veel lawaai. Ik krijg er rillingen van, waarom spreken ze niet gewoon Nederlands? In de trein zit ik naast een jongen die ongegeneerd ruzie maakt met zijn vriendin die hij aan de telefoon heeft. Als ik de trein uit stap word ik aangevallen door herrie, er rijdt een auto met een hoge snelheid voorbij, toeterende auto’s en rennende mensen. Kalm aan denk ik dan!
  Het ergste vind ik het gedrag van arrogante mensen. Op het moment dat ik dit schrijf komen er twee mannen in pak het café binnen, ik lach me dood.. Ze gaan naar de bar, staan wat te draaien en vragen met een luide stem dringend om koffie. De dame achter de bar zet ze op hun plaats door ze te laten wachten. (Alsof zij ook het gevoel heeft dat ze beter zijn dan de rest). Alsof ze extra veel aandacht verdienen. Is dat omdat ze een pak aan hebben? Ik kan ik hier heel onrustig door worden. Want wie zijn jij om zo zelfverzekerd te zijn, dat hoort toch niet? Gedraag je gewoon normaal, dan ben je gek genoeg. Door die twee mannen ben ik helemaal van mijn à propos, Ik raak uit balans, merk dat ik niet mezelf ben en moe word.

  Wat zegt een irritatie moment over jou? Kijk naar het positief tegenovergestelde. Wat heeft de ander in overvloed, wat jij wat meer van kunt gebruiken? Bijvoorbeeld zekerheid, ongeremdheid, meer relaxt zijn. Draai het om en vindt het positief tegenovergestelde.

  Door de irritatie, kun je dus veel over jezelf te weten komen. Via je irritatie kun je uiteindelijk inzicht krijgen in:
  Je uitdaging: waar heb jij wat meer van nodig?
  Je valkuil: welk gedrag zet jij in als je uit balans bent?

  En wat zegt deze irritatie over mij? De zelfzekerheid van de mannen in pak slaat door in arrogantie, waar ik me aan irriteer. Terwijl ik van het positief tegenovergestelde kan leren. Want van mensen waar je je aan irriteert, kan je juist het meeste leren. Ik kan bijvoorbeeld goed herinneren dat ik me irriteerde aan mijn vorige baas. Hij vertelde altijd vol vertrouwen en lof over zijn ideeën, terwijl ik altijd twijfelde of mijn ideeën wel goed waren. Door te kijken naar wat me aan hem irriteert, kan ik leren. Ik vertel mezelf daarom vaker dat ik mag vertrouwen op mijn eigen ideeën.
  Wat zegt die jongen met problemen in de trein over mij? Niet alles hoeft oké te zijn, ik mag accepteren dat er problemen zijn. En wat zeggen deze swekkers over mij? Dat ze zonder enige schaamte doen waar ze zin in hebben. Ik mag soms wat vrijer zijn.

  Ik ben heel erg benieuwd naar jullie irritaties? Wat leer jij er van? Ga op onderzoek uit. Uiteindelijk weet je steeds beter waar je jezelf mee voor de gek houd en wanneer je er last van hebt.

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.