• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Wat als er tijd genoeg is?

  30 Dec 2015   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Persoonlijk verhaal, Inspiratie

  Als inwoner van Amsterdam, woon ik een aantal jaar op de wallen. Het wordt hier jaarlijks steeds drukker en heb de grootste lol om alle toeristen. Als ik door het centrum fiets, gedraag ik me als een stresskip die geen tijd heeft. Dat maakt mij dat ik toeristen pest door op het laatste moment te bellen. Het is zó druk in het centrum, dat een vriendin speciaal een fietsbel heeft gekocht. Het krioelt van de toeristen die hun verstand hebben thuis gelaten en over de Warmoesstraat lopen. Dat zorgt voor hilarische schrikmomenten als ik als een bellende gek er tussendoor probeer te komen. Ik ben een onrustige Hollander die onrustig word van de domme toeristen, iedereen is irritant en loopt voor mijn voeten. Toch kijk ik schijnheilig lief, als ik er gehaast langs fiets. 

  Dit is mijn oude ik, die haast heeft om thuis te komen. Bang om niet genoeg tijd te hebben, omdat ze moe is, hard gewerkt heeft en in de avond nog van alles moet doen. Waar ben ik mee bezig? Toeristen die genieten van het mooie en goed verzorgde land, de stuipen op een lijf jagen? Ik was gewoon gestrest en dacht dat ik nooit genoeg tijd had. Ik heb respect voor toeristen die aan het genieten zijn van ons land. En ik geniet van de avonden als ik naar huis fiets, om rustig eten te maken. En wat ik in de avond ga doen, weet ik nog niet. Want ik leef met het idee dat er tijd genoeg is.

  Maar hoe leef je in een overvloed van tijd? We zijn geneigd om te denken in tekorten of beperkingen, om op onze hoede te zijn en om problemen te voorkomen. Waarom zouden we alsmaar denken in tekort als de wereld meer dan genoeg heeft? Bijvoorbeeld haasten omdat je niet genoeg tijd hebt, elke dag je bankrekening te bekijken of je deze maand wel uit komt of denken niet genoeg kennis hebben om een bedrijf te starten. Hierdoor creëer je een angstige wereld voor jezelf. Je gelooft dat er nooit genoeg tijd, geld, liefde, eten is of je niet goed genoeg bent. Oftewel je moet iets anders hebben voordat je kan leven in overvloed.

  Uiteindelijk ben je veel effectiever als je leeft in overvloed en merk je dat je op een dag veel meer kunt doen. Je kan je beter reageren op situaties, omdat je minder angstig bent. Met angst knel je jezelf en dat is wat jij zelf creëert. 
  Je zult merken dat wanneer je focust op tekort, alsmaar tekorten ervaart. Er blijven situaties op je pad komen die je bevestigen dat er altijd tekort is. Pas wanneer je de focus verlegd, kan je leven in overvloed. 

  Denk eens aan situatie waar je genoeg tijd had en hoe dat toen voelde, fijn toch? Het is de kunst om je focus te verleggen, door te kiezen om op een positieve manier te denken. Het helpt niet om constant te denken: er is genoeg, er is genoeg etc. Wees concreet. Als jij denkt dat er genoeg is, straal je dat uit en krijg je al hetgeen waar genoeg van is, in veelvoud terug. Kies bewust om in overvloed te leven. Het is een waardevolle investering in jezelf, wat tijd kost. Je merkt dat je hierdoor veel dankbaarder in het leven zal staan en steeds meer kan geven, ontvangen en in het nu zijn.

  Ik probeer steeds meer te genieten van het moment, door minder te plannen en dankbaar te zijn voor de overvloed aan tijd die ik heb. Ik houd van rustig fietsen, waardoor ik als het moois in Amsterdam zie. En tijd die ik maak om gezonde lekkere gerechtjes te maken. Ondertussen bel ik met een vriendin en soms blijft ik tot laat in de kroeg. Alles kan, want er is tijd genoeg… 

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.