• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Moeite met de dood

  06 Jan 2016   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Persoonlijk verhaal, Inspiratie

  Word je wel eens overspoeld door hevige emoties tijdens condoleances of begrafenissen? Of moeite als je aan de dood denkt?
  Ik heb altijd veel moeite tijdens condoleances en begrafenissen. Dat kan het overlijden zijn van mensen die dichtbij me staan, maar ook ver af. Als er tijdens de ceremonie muziek afgespeeld wordt, word ik overspoeld door tranen en emoties.

  Steven Covey zijn boek ‘7 habits for highly effective people’ is een grote inspiratiebron voor mij geweest. Hij heeft een aantal praktische eigenschappen beschreven welke ik fijn vind om het gemakkelijk toepasbaar is. Maar dan begint hij in zijn tweede hoofdstuk over de dood.. (eng!) Covey vraag je om over de dood na te laten denken. Wat wil je dat men op jouw begrafenis zegt? Oftewel hoe herinneren ze jou? Is dat hetzelfde als hoe jij over jezelf denkt of laat je iemand anders zien? En wat is belangrijk in jouw leven?

  Ik heb altijd veel moeite tijdens condoleances en begrafenissen. Dat kan het overlijden zijn van mensen die dichtbij me staan, maar ook ver af. Als er tijdens de ceremonie muziek afgespeeld wordt, word ik overspoeld door tranen en emoties. Ik probeer me gedachten dan op iets anders te zetten, want anders loop ik te snikken als een gek. Ik kijk dan naar het verhaal van Jezus op de muur en maak daar mijn eigen grappige verhaal van. Of ik stel me voor waar de overledene is, hoe hij in de lampen zwaait of via het raam naar binnen kijkt. Maar waarom word ik zo emotioneel?
  Vaak hebben wij moeite met de dood, omdat we niet beseffen dat overlijden bij het leven hoort. We leven als een kip zonder kop, niet weten wat belangrijk voor ons is en wat onze doelen zijn. Hierdoor word ik elke keer aangevallen door emoties. Wat zouden ze over mij gaan vertellen als ik hier lig? Ben ik tevreden met mijn leven of ben ik altijd op zoek naar het betere? En doe ik nu wel waar ik blij van word?
  Nee, ik wil geen toneelspel spelen, want ik ben goed zoals ik ben. Soms speel ik toneel, omdat ik mezelf laat overrulen door de oordelende- en vergelijkende cultuur waarin wij leven. Zoals we vaak zeggen: doe maar gewoon, dan ben je gek genoeg. Hierdoor doe ik niet wat ik belangrijk vind en ben ik onzeker.
  Ik wil niet pas kunnen leven als ik ‘dat’ heb gedaan. Daarmee bedoel ik dat ik pas mag schrijven als ik alle boeken in mijn kast heb gelezen. Of je gelukkig voelen als je een nieuwe baan heb of 10 kg bent afgevallen.
  Ik vind het belangrijk om tijd door te brengen met degene die ik lief heb. Omgaan met degene die me een mooier mens laten voelen. Ik wil dat zij weten dat ik van hun houd. Ik wil dat iedereen vanuit liefde en respect kan leven. Ik wil genieten van de mooie dingen van het leven. Zoals ik in mijn eerste blog schreef 's ochtends door het mooie Amsterdam fietsen en op mijn werk mensen inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Ik wil alles wat ik leer met jullie delen en van anderen leren.

  Een paar maanden later was ik bij de begrafenis van mijn opa, op wie ik ontzettend trots op ben. Hij heeft tot zijn dood op 87 jarige leeftijd, kunnen werken. Hij vond het leuk om in beweging en onder de mensen te zijn. Oud worden vond hij niet leuk, want daardoor kon hij minder ondernemen en werken. Omdat hij een mooi leven heeft gehad, had ik tijdens de ceremonie gezonde emoties. Door beide voeten bewust op de grond te zetten kon ik aarden en mijn emoties de baas blijven. Hierdoor voel je de energie via je benen je lichaam in gaan, waardoor je meer rust ervaart.

  Het kan je helpen om een overzicht te maken met wat jij belangrijk vind. Schrijf daarop vijf principes welke alles omvat. Je kan denken aan gezondheid, relaties, werk, bewustzijn etc. Hang de poster in de wc, op de koelkastdeur of ergens waar jij blij van wordt.

   

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.