• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Het effect van aandachtig luisteren

  22 Jun 2016   |    Innerlijke wijsheid, Inspiratie

  Heb jij wel eens het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt? Dat je niet duidelijk kunt maken hoe jij je voelt? Of wil je leren om beter te kunnen luisteren? Luisteren en begrepen worden hebben alles met elkaar te maken.. Hoe werkt dat, hoe kun je er voor zorgen dat ze jou wel begrijpen en wat is de kracht van luisteren?

  Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  Luisteren heeft een veel grotere impact op relaties dan wij realiseren. Begrepen worden begint bij aandachtig luisteren naar de ander, omdat je hier door respect van de ander opwekt en onderlinge vertrouwen opbouwt. Hierdoor zal de ander ook moeite doen om jou te begrijpen.
  Het effect van half luisteren en de ander niet uit te laten praten is dat je de ander zich niet begrepen voelt. Als je het omdraait herken je dit wellicht. Hoe zou jij je voelen, voel jij je begrepen?

  Wat zijn we geneigd te doen?
  We zijn geneigd om niet écht naar de ander te luisteren, we luisteren vaak tot een bepaald punt. Bijvoorbeeld totdat je het herkent in je eigen situatie. Dit leidt er toe dat je beeld van de ander niet volledig is, waardoor de ander voelt zich niet begrepen.
  In sociale kringen luisteren we naar de ander en geven daarop onze eigen ervaring en daaruit advies. Dit is een normaal proces, wat we doen om de ander op z’n gemak te stellen. Waarom doen we dit? Jij (je ego) wil leuk gevonden worden, dus je vertelt je eigen verhaal.

  Een voorbeeld: een vriendin durft zich niet uit te spreken op het werk, omdat ze vindt dat haar collega te bazig reageert. Jij hebt dit ook wel eens ervaren op jouw werk dus je zegt hoe jij dit aangepakt hebt.

  Ben je echt met de ander bezig?
  Vraag jezelf af hoe vaak je met een ander bezig bent en daarmee bedoel ik écht met de ander bezig zijn. Ken je iemand die heel veel empathie heeft? Iemand die op een verjaardag altijd vraagt hoe het gaat en onthouden heeft waar je mee bezig bent? Welk gevoel roept deze persoon bij jou op? En waarom kan de ander dat? Dit komt omdat de ander ervaren heeft dat dit waardevolle gesprekken opleveren en daar blij van wordt. Probeer het eens.. De kracht van aandachtig luisteren is dat het contact waardevoller is en dat het de band versterkt.

  Bang om vragen te stellen?
  Soms komen er vragen in ons op die we niet durven te stellen, bang om dom gevonden te worden. Domme vragen bestaan niet, jij kan niet alles weten of onthouden. Het wordt gewaardeerd als je wat vraagt, in plaats van aannames doet. Draai het eens om, zou jij de ander dom vinden?

  Hoe kun je beter luisteren?
  1. Stel open vragen
  Aandachtig luisteren doe je door open vragen te stellen. Bijvoorbeeld door te vragen hoe zij zich voelt, andere voorbeelden te laten noemen of vragen om de situatie verder uit te leggen.

  2. Verplaats je in de ander
  Open vragen en doorvragen is genoeg om de ander te helpen. Dus in plaats van het op je eigen situatie te betrekken, duik je in het verhaal van de ander. 

  3. Vraag door
  Wat zegt de ander echt? Met welke woorden verbloemd de ander informatie. Vraag door als het onduidelijk is.

  4. Samenvatten
  Probeer een samen te vatten hoe jij het ziet, daardoor check je of je de ander volledig begrepen hebt.

  5. Complimenteren
  Welke woorden gebruikt de ander om zichzelf te beperken? Laat de ander op z’n gemak voelen, door niet te oordelen maar te complimenteren. De ander begrijpen is het enige wat belangrijk is.

  Even terug naar het effect van aandachtig luisteren, waarom is het zo mooi? Door aandachtig te luisteren bouw je vertrouwen en respect op. Het mooiste is dat je de ander zelf tot een oplossing laat komen. Hierdoor zijn gesprekken veel waardevoller. Niets doet er toe, laat jezelf en je ego erbuiten, de ander en de onderlinge relatie is belangrijk.

  Ervaar het geluk wat aandachtig luisteren doet, enjoy!

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.