• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  De kracht van complimenteren

  07 Aug 2016   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Persoonlijk verhaal, Inspiratie, Werk

  Jeetje een complimentje kan er niet eens af…, dacht ik toen mijn collega voor de zoveelste keer commentaar had op mijn werk. In plaats van complimenten te geven op wat ik wel goed doe. Hier zakt mijn broek echt van af en word ik zo gedemotiveerd van. Kan ik helemaal niets, ik ben niet ok!?!

  Mijn missie
  Ik ben op een missie om een betere versie van mijzelf te worden, liever tegen de buitenwereld en liever tegen mijzelf. Daarom geef ik mezelf een opdracht, de ene dag moet ik complimenten uit delen, de andere dag focussen op aandachtig luisteren (zie mijn vorige blog), de andere dag wijs ik mezelf er op om te leven in overvloed (waar ik ook een blog over heb geschreven).

  We zijn niet altijd bewust van de gevolgen van negatieve feedback. Negatieve feedback zorgt voor onzekerheid, terughoudendheid en verlaagd je in het nemen van verantwoordelijkheid. Deze feedback heeft dan niet het juiste effect.

  Het effect van complimenteren
  In het begin kan complimenteren een beetje ongemakkelijk zijn, hoe meer je hier vertrouwd mee raakt, hoe mooier het wordt. Mensen met een laag zelfbeeld kunnen complimenten zelfs ervaren als stress, omdat ze bang zijn dat ze al die verwachtingen niet kunnen waarmaken.

  De kracht van complimenteren is dat de ander veel meer zelfzekerheid krijgt en het vergroot het nemen van verantwoordelijkheid. De ander gaat met meer vertrouwen werkzaamheden uitvoeren en is de inzet vele malen hoger.

  Opvoeding & onderwijs
  Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld dat complimenteren en belonen de nieuwe manier van opvoeden en onderwijs is. Door te belonen als een kind iets goed doet, in plaats van het foute te bestraffen.

  Complimenteer een vriendin
  Wil je meer betrokkenheid met een vriendin of andere relatie? Dan kan complimenteren jullie helpen. Geef een compliment aan een vriendin, wat gebeurt er dan? Zij gaat stralen, de band verbetert, het vertrouwen verbetert, etc. Hierdoor wordt jullie relatie veel opener en sterker wordt en kun je eventueel negatieve feedback geven. Want je hebt wederzijds-respect opgebouwd.

  Focus op wat de ander wel goed doet
  Complimenten komen puur uit wat jij voelt en ervaart bij de ander. Dat kan een compliment zijn op hoe iemand er uit ziet, wat ze zoet, wat de ander mooi maakt of waardering uit te spreken voor wat ze voor jou doet.

  Iedereen heeft positieve eigenschappen die je kan gebruiken om een compliment te geven. Dit zorgt ervoor dat de ander bewust wordt van zijn eigenschappen en zal degene deze vaker inzetten. De eigenschappen wat een ander zo mooi maakt noemen we kernkwaliteiten. Kwaliteiten waarvan jij zelf zou zeggen ‘dat doet toch iedereen?’. Vaak weten we niet wat onze kernkwaliteiten zijn, omdat het zo normaal is. Hoe mooi is het om het te benoemen?
   

   

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.