• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Circulair denken geeft je rust

  12 May 2016   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Inspiratie, Werk

  Denk jij veel? Denk jij vaak in oplossingen? Of is denken voor jou energievretend?

  Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan naar twee manieren van denken, namelijk lineair en circulair denken. En dat deel ik graag met jou om je te inspireren om meer geluk te ervaren.

  Wat is lineair denken?
  Deze manier van denken gaat over oorzaak-gevolg. Wat is de oorzaak van het probleem? Het denken is probleemgericht en kijkt naar het verleden. Het is oordelend, hiërarchisch en afstandelijk. In de westerse cultuur zijn we van nature geneigd lineair te denken; wie deed wie wat aan?

  Wat is circulair denken?
  Wanneer er zich een probleem voortdoet dan heeft dat vaak te maken met het hele systeem waar het probleem deel van uitmaakt. Er zijn meerdere waarheden en er wordt onderzoek gedaan naar het systeem en de verschillende oorzaken en gevolgen, processen en relaties. Alles heeft met elkaar te maken. Het effect van het een, heeft weer effect op het ander. Het is geen eenrichtingsverkeer, maar een proces.
  Het is een mensgerichte en niet-oordelende manier van denken. Als je circulair denkt ga je op zoek naar de wijze om het probleem te verbeteren of te voorkomen.

  Een voorbeeld van een lineaire situatie: hoe komt het dat personen elkaar steeds beschuldigen? En waar ligt de schuld? In een circulaire situatie ga je op zoek naar het probleem in het systeem, waar je jezelf niet af vraagt wie zijn schuld het is, hoe kunnen we deze ineffectieve communicatiepatroon voorkomen?

  Ik geloof dat jij je veel gelukkiger kunt voelen en effectiever kunt zijn, door dit toe te passen.

  Levenswijze 
  Leef jij steeds naar de volgende vakantie toe? Of wil je meer rust en leef je op een wijze met de bijbehorende drijfveren en is dat belangrijk voor jou?
  Een doel kan volgens het circulair denken alleen effect hebben als het in het systeem past, past het bij jouw levensvisie of ga je willekeurig elke uitdaging aan?
  Oftewel circulair denken maakt je rustig, omdat je niet constant aan het plannen bent, maar weet wat voor jou belangrijk is en daardoor keuzes kan maken die er wel of niet bij passen.. Geniet van het moment.

  In je werk
  Bekijk ook eens je werk of je organisatie op deze manier. Ben je alsmaar problemen aan het oplossen door de oorzaak bij een persoon of een gebeurtenis te leggen? Schakel je steeds tussen het ene probleem en het andere probleem? Welke stappen zou je kunnen nemen om dit patroon te doorbreken met circulair denken?

  De natuur
  Een ander voorbeeld is de natuur. De natuur is constant in een circulaire beweging. Bijvoorbeeld het gras dat word opgegeten door koeien en de mest zorgt weer voor een vruchtbare grond. Maar dit werkt niet bij wat de mens maakt, zoals de wasmachine of plastic tasjes. Stimuleer de circulaire wereld door te recyclen, bewust minder schadelijke producten te gebruiken of te herproduceren in energie.
   
   
   

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.