• WAT
 • WIE
 • WERKWIJZE
 • BLOG
 • CONTACT
 • ← Terug naar het blog overzicht

  Wat als jouw waarheid niet de waarheid is?

  21 Aug 2016   |    Zelfvertrouwen, Innerlijke wijsheid, Inspiratie, Werk


  Om te beginnen een indrukwekkend verhaal uit het boek van Stephen Covey
  Ik zat in de metro, op weg naar huis. Het was een lange dag geweest. Om me heen zaten mensen de krant te lezen, in gedachten verzonken of met hun ogen gesloten uit te rusten. Een vredig moment na een lange, drukke dag. Opeens kwam een man binnen met zijn twee kinderen. Ze renden heen en weer, aan elkaar trekkend en duwend. De vader sloeg geen acht op zijn kinderen, en ging naast mij op de bank zitten. Hij sloot zijn ogen. De kinderen schreeuwden en gilden naar elkaar, en van enige vorm van rust was geen sprake meer. Ik keek om me heen. Ik zag dat niet alleen ikzelf geïrriteerd was, maar ook de mensen om me heen keken verstoord naar de kinderen, die met niemand rekening hielden. Ze trokken zelfs een loshangend stuk krant uit de handen van een oudere man, gooiden en schopten het door het gangpad. Ik kon het niet langer aanzien, en draaide me naar de man naast me. ‘Meneer’, zei ik, ‘Uw kinderen vallen de andere reizigers lastig, kunt u ze niet wat meer in de gaten houden?’ De man opende zijn ogen, keek naar zijn kinderen en vervolgens naar mij. Toen zei hij: ‘Ja natuurlijk, u hebt gelijk, ik moet ze eigenlijk tot de orde roepen. We komen net uit het ziekenhuis waar hun moeder is overleden. Ik weet niet wat ik moet denken, en ik denk dat zij ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.’

  Dit verhaal laat zien dat de aannames (of door Stephen perceptie genoemd), een vertekend beeld kunnen zijn. Aannames zijn gecreëerd door eerdere ervaringen en verwachtingen van bepaalde situaties. Oftewel herhaling of verwachting van een bepaalde situatie. Denk bijvoorbeeld aan je opvoeding, wat vinden jouw ouders belangrijk, zoals hard werkend? Indrukwekkende jeugdherrinneringen, waardoor je faalangst hebt ontwikkeld.

  Zo stond ik vorig jaar op een netwerkevenement met een van de organisatoren te praten. Ik voelde me daar een onzeker startende ondernemer en nam aan dat anderen dit ook zien. Echter bleek ik heel anders over te komen dan ik voelde, toen ik een van de andere ondernemende vrouwen vroeg.

  Een ander voorbeeld die je vast herkent. Een vriendin laat een aantal niets van haar horen, dus je denkt dat ze met jou niet meer blij is en wel met anderen afspreekt. Of een jongen met slonzige kleding in de supermarkt een huismerk fles cola koopt, maar later hem een dure auto in ziet stappen, terwijl jij dacht dat het een arme man is met weinig geld.

  Door niet bang te wezen om open vragen te stellen, kun je achterhalen wat de ander denkt. Welke aanname heb jij waar jij jezelf mee voor de gek houdt?
  Eén van de oefeningen in een coachtraject vraag ik je naar jouw aannames. 1] Kun je zeker weten dat dit de waarheid is? 2] Hoe zou het zijn als je deze waarheid niet had? 3] En levert het je stress of vrede op? Met hulp van een coach kun jij helderheid scheppen in aannames en negatieve overtuigingen.

  Mooi om bewust van te worden..

  Recente Posts

  Categorieen

  IVE Coaching

  IVE is jouw online coach die je inspireet met haar blogs en tips voor meer gezondheid, bewustzijn, success en positiviteit.